Program Dana PANTHEON računovođa 2020

5. februar 2020, Hotel Crowne Plaza, Beograd

9:00–9:30 

Registracija učesnika

9:30-9:40

Uvod

Otvaranje događaja Dan PANTHEON računovođa 2020. i uvodni govor direktora Datalab SR

Dejan Kontić, Datalab SR d.o.o. i Slađana Đurišić, URIKS

9:40-10:15

Demonstracija

Digitalizacija i automatizacija računovodstva uz PANTHEON

Dejan Kontić, Datalab SR d.o.o. i Slađana Đurišić, URIKS

10:15-11:15

Okrugli sto

Digitalizacija, trendovi u računovodstvu, najveći izazovi za 2020. godinu i vizija budućnosti računovodstva

Moderator: Miodrag Ranisavljavić konsultant PoslovniSoftver.net
Gosti: Dragana Marić, Predsednik Skupštine i član upravnog odbora Udruženja Računovođa i Knjigovođa Srbije, Igor Tatić, Poreska kancelarija TATIĆ, Nataša Todorović, član Udruženja poreskih savetnika Srbije i član Odbora za direktne poreze u CFE, Slobodan Nemčev, Knjigovođa iz partnerske firme SIne Qua Non

11:15-11:45

Pauza za kafu

11:45-12:10 

Radionica

Efikasnije računovodstvo uz upotrebu PANTHEON WorkFlow

Predavač: Kristina Lazarević, Datalab SR d.o.o.

U računovodstvu se često borimo sa stalnim proverama da nešto nismo zaboravili u određenom procesu. Na primer, prilikom provere obračuna PDV-a moramo ručno proveriti vrednosti u glavnoj knjizi, zatim treba da proverimo neknjižene račune, utvrdivši koliko ih je knjiženih i slično. Posebno je teško sa procesima koje ne radimo često ili koji su naizgled jednostavni, a koji nam sa druge strane oduzimaju puno vremena i koje bismo mogli provesti za druge zadatke. Pravo rešenje za to je PANTHEON Workflow.

12:10-12:40

Radionica

POUZDANO DIGITALNO SKLADIŠTENJE DOKUMENTACIJE I SIGURNOSNO KOPIRANJE BAZE

Predavač: Anica Zdravković, Datalab SR d.o.o. i Milka Perišić Radivojević, Telekom Srbija

Korisnici PANTHEON-a kreiraju dokumente u programu. Dokumente štampamo ili ih šaljemo u dokumentaciju, a zatim klijentu kao eRačun. U međuvremenu menjamo format ispisa jer menjamo adresu preduzeća. Na kraju godine izdate račune arhiviramo u fascikle. Mogu se dogoditi sledeći incidenti: Računar na kome je instaliran PANTHEON se ruši, ne možemo pristupiti bazi podataka ili se dogodi napad kripto virusa. Inspekcija se najavljuje za kontrolu, želi da vidi izdate i primljene račune, itd.. Utvrđuju da imamo fakturu izdatu klijentu koja se razlikuje od fakture koju je klijent priložio (izmenjen format ispisa). Inspekcija takođe utvrđuje da nemamo originalne eRačune jer je baza podataka izgubljena. U PANTHEON-u postoji rešenje: sigurna digitalna arhiva u eDokumentaciji i sigurnosna kopija baze podataka – eBackup. Ukoliko ste na hostingu i dogodi se incident, sigurnosne kopije su zagarantovane tokom nn dana / nedelja / meseci. Ukoliko niste na hostingu, jednostavno podesite novi računar nakon incidenta i iz Clouda preuzmite poslednju važeću sigurnosnu kopiju. Baza podataka se uvek lako povezuje sa Cloudom, sva dokumentacija je originalna i uvek dostupna. Ako vam se pojavi inspekcija, uz samo nekoliko klikova dobićete sve potrebne dokumente. Verzija ispisa će uvek biti ista kao ona koju je kupac primio u to vreme.

12:40–13:00

Radionica

Plate: Automatizacija, ad-hoc analize i zakonske izmene vezane za bolovanja preko 30 dana

Predavač: Bojan Popović, Datalab SR d.o.o.

Na području obračuna plata kod korisnika primetili smo puno manuelnog rada i ručne obrade podataka, kao što su: unos vrsta zarada za svakog zaposlenog posebno, ručno popunjavanje kalendara preduzeća, pravljenje rekapitulacije i kontrolnih tabela u Excelu, dodatne evidencije o stažu u preduzeću radi obračuna jubilarnih nagrada, ručni obračun bolovanja i slično.

Rešenje takvih problema definitivno je automatizacija i optimizacija plata u PANTHEON-u. Na ovaj način možemo uvoziti pripremu obračuna zarada, kontrolisati da li nam je osnovna zarada pala ispod minimalne pa je potrebno korigovati je, veoma brzo možemo uraditi obračun bolovanja preko 30 dana i izvući zakonske obrasce. Možemo preuzimati neophodne šifarnike sa web servisa. Dostupne su nam ad-hoc analize  možemo postaviti i automatsko pokretanje zadataka i slično.

13:00–14:00

Ručak 

14:00–14:15

Predavanje

OBAVEZA IZDAVANJA ELEKTRONSKE FAKTURE, ELEKTRONSKI DOKUMENT I ELEKTRONSKO POSLOVANJE – DIGITALNA KANCELARIJA

Predavač: Sanja Kočiš, PARAGRAF 

14:15–14:45

Predavanje

AUTOMATIZACIJA RAČUNOVODSTVENOG IZVEŠTAVANJA, BRZE ANALIZE I PREGLEDI PODATAKA

Predavač: Kristina Lazarević, Datalab SR d.o.o.

Kao računovođe često želimo da prilagodimo podatke prema našim željama. Standardni ispisi su nam premalo, stoga kombinujemo nekoliko ispisa itd. Možda bi nam na ispisu Amortizacija sumarno po inventarskim brojevima baš dobro došla naznaka datuma nabavke, stepen amortizacije i preostala vrednost za kontrolu obračuna amortizacije na kraju godine ili bismo možda želeli na ispisu konto kartice grupisati po dokumentima ili odvojeno po računima ako je za ispis odabrano više računa i slično. Rešenje koje nam nudi PANTHEON je definitivno ad-hoc analiza računovodstvenih podataka po meri, prilagođavanja tabelarnih prikaza kao i novost: ad-hoc analize na ispisima. U sklopu radionice ćemo iz praktičnih primera naučiti kako je lako pregledati i analizirati podatke prema sopstvenim potrebama.

14:45–15:15

Radionica

Digitalizacija prijema dokumenata, automatsko prepoznavanje, elektronska obrada i slanje

Predavač: Anica Zdravković, Datalab SR d.o.o.

Klijenti knjigovodstvenih agencija ili zaposleni u preduzeću često prikupljaju dokumentaciju i fizički je nose u računovodstvo. Neki klijenti ili zaposleni skeniraju pojedinačne dokumente i skupljaju skenirane dokumente na USB stick-u, šalju e-mail-om u računovodstvo. Računovodstvo dokumentaciju preuzima i ručno unosi ili uz pomoć spoljne aplikacije ubacuje podatke u PANTHEON. Računovodstvo može da kreira dokument za klijenta, da ga posalje u dokumentaciju i ručno da klikne na 150 kvačica za razmenu. Digitalizacijom prijema i obrade dokumenata klijenti knjigovodstvene agencije mogu da slikaju račun i da ga posalju knjigovodtvenoj agenciji. Sa druge strane, klijent može kompletnu dokumentaciju poslati računovodstvu uz pomoć masovnog skeniranja. Računovodstvo prima dokumente iz različitih izvora i oni se već nalaze u PANTHEON-u gde se jednostavno obrađuju. Računovodstvo digitalizacijom izdavanja takođe pojednostavljuje izdavanje dokumenata. Ono može izdavati dokumente uz pomoć dokumentacionog sistema. Na taj način se zadržava revizijski trag ali se rešava evidencija o tome jesmo li ili nismo poslali određeni dokument i rešava se problem onoga što smo poslali. Nema više potrebe za arhiviranjem u registratorima jer u pozadini imamo arhivu. Pridružite nam se na radionici kako biste saznali više o digitalnom preuzimanju, obradi i izdavanju računovodstvene dokumentacije.

15:15–15:45

Radionica

Standarni i napredni način raspodele troškova i prihoda

Predavač: Vladimir Paunović Datalab SR d.o.o. 

Na ovoj radionici prikazaćemo na primerima iz prakse kako se veoma jednostavno troškovi raspoređuju po nosiocima troškova, bilo da su ključevi za raspodelu dinamički ili su predefinisani. Prikazaćemo i kako se lako prate prihodi po istim tim nosiocima. 

15:45–16:15

Zatvaranje događaja

Zatvaranje i dodela nagrade Naj PANTHEON računovođa 

Partneri i sponzori konferencije

Generalni partner

Materijalni sponzor